top of page

Wat is WOLk?

WOLk is een plek waar bewustzijn, kunst en samenzijn centraal staan. Mensen vanuit uiteenlopende disciplines en achtergronden realiseren hier hun programma's. WOLk gaat voor omvangrijk, laagdrempelig en betaalbaar en wil daarmee toegankelijk zijn voor een brede doelgroep.

 

Meer informatie over het aanbod en de kunstinstallatie vind je hier! 

Geschiedenis

Charlois is een gebied gelegen op de zuidelijke Maasoever in de gemeente Rotterdam.

 

Charlois wordt opgedeeld in de wijken Carnisse, Zuidrand, Heijplaat, Oud-Charlois, Pendrecht, Tarwewijk, Wielewaal, Zuidplein en Zuidwijk. In Charlois woont, werkt en leeft een verscheidenheid aan mensen met verschillende culturele achtergronden.
 

WOLk is gevestigd in Oud-Charlois.

Oud-Charlois is groen en kent vele bevlogen bewoners. Door de veelal goedkope woonvoorzieningen hebben er zich de afgelopen 20 jaar steeds meer kunstenaars en creatievelingen gevestigd. WOLk is ontstaan vanuit bewonersvereniging W1555 aan de Wolphaertstraat. 

gevel-2.JPG
gevel.jpg

Gemeenschap

Van 2004 tot 2020 kreeg Stichting NAC ‘Nieuwe Ateliers Charlois’ in de Wolphaertstraat in Rotterdam de nummers 15 tot 55 van de Woningbouw-corporatie Woonstad tot hun beschikking.

 

Daarmee kregen jonge creatievelingen een kans op betaalbare woningen om zo hun artistieke praktijk verder te ontwikkelen.

Bewonersvereniging W1555 is voortgekomen uit NAC. Sinds 2022 heeft de bewonersvereniging 46 huizen en 5 MOG-ruimtes (maatschappelijk onroerend goed) in de Wolphaertstraat  in eigen beheer.

 

De wens van de bewonersvereniging is verschillende maatschappelijk-culturele initiatieven in de ruimtes te programmeren en onderling samen te werken. WOLk heeft twee ruimtes, namelijk de nummers 17-19, in gebruik.

Initiatiefnemers
en coördinatoren

Pauline Schreurs opgeleid tot museoloog en is werkzaam als project- en programma coördinator van diverse culturele en kunstzinnige projecten in Rotterdam en Mexico. Verder is zij yogadocente, meditatiecoach, masseuse en adem-begeleider. WOLk is voor haar het broeinest van ontwikkeling; persoonlijk en collectief. 

 

Marieke Schiferli-Haandrikman is bewoner van W1555 en grondlegger van WOLk. Ze is opgeleid tot kunstenaar, werkzaam als docent en coördinator in kunsteducatie, Yogadocente, Yoga Nidra-instructeur, en volgt een opleiding tot hypnotherapeut. WOLk is voor haar de plek waarin al het beste van persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling samenkomt. 

Pauline-Marieke-overlay-01.png

Marieke & Pauline

Het bestuur

PHOTO-2022-04-28-19-49-04 2.jpg

Michael

Maarten_edited.jpg

Maarten

Raluca.JPG

Raluca

Sinds 1971 Michael Engelaan.

Loopt het liefst in het Licht. Enthousiast Yoga beoefenaar en docent alsmede winkelier in grammofoonplaten. Penningmeester bij Stichting WOLk Rotterdam.

 

Maarten van Otterdijk is decorontwerper en yogaleraar. Na 10 jaar in Rotterdam, woont hij momenteel in Jena, Duitsland waar hij deel is van de artistieke directie van het Theaterhuis aldaar. In de zomer van 2024 ligt de toekomst weer volledig open. Als medebestuurslid van Stichting WOLk ondersteunt hij de groeiende bewustwording en creatieve ontwikkeling van mensen in Rotterdam Charlois.

 

Raluca Croitoru Raluca Croitoru werkt als kunstenares en docente aan de Willem de Kooning te Academie in Rotterdam. Zij is een yoga liefhebber en houdt van allerlei soorten fysieke beweging, van dansen tot voetballen. Ze is ook medeoprichter van Palier.ro, een online platform in Boekarest dat lokale ambachtslieden bij het onderhouden van objecten steunt. 

WOLk is dankbaar!

Stichting WOLk wordt mede mogelijk gemaakt door

DeltaPORT Donatiefonds, Cultuur Concreet, CBK Rotterdam,

Opzoomer Mee (gemeente Rotterdam), WMO Radar, Bewonersvereniging W1555,

Woonstad Rotterdam, IRISprints, vele bewoners en vrijwilligers uit Charlois.

bottom of page