top of page

ContempLorary Art

ContempLorary Art is een eigen term waarbinnen de woorden contemporary (hedendaags) en contemplatie samensmelten. Hiermee wil WOLk de meerwaarde van bewust-zijn ofwel de ‘conscious practice’ binnen een kunstinstallatie centraal stellen. WOLk nodigt 2 keer per jaar een kunstenaar uit om invulling te geven aan de ruimte. Een speciaal randprogramma sluit aan bij de thematiek van de kunstinstallatie.

CALL FOR ARTISTS FROM ROTTERDAM SOUTH 

- ARE: Artist in RE-treat -

OPEN CALL IS OPEN NOW!

DEADLINE 19th OF MARCH 2023 

 

Stichting WOLk is een plek in Oud Charlois waar bewustzijn, kunst en samenzijn centraal staan. WOLk is gevestigd in een ruimte met een maatschappelijke functie in de Wolphaertstraat in beheer van de bewonersvereniging W1555. 

 

Het ervaren van kunst in WOLk is een belangrijk onderdeel van het concept van WOLk en maakt het tot een andere soort plek. De integratie van kunst in deze context verandert de beleving en ervaring en maakt de waarneming -zoals men bijvoorbeeld gewend is in een museum- anders.

Wij geloven dat de mix van kunst en bewustzijn bijzonder versterkend werkt en bijdraagt aan de persoonlijk ontwikkeling van elk individu in relatie tot zichzelf als tot de ander. 

De gevraagde kunstenaar doet dienst aan het vinden van de eenwording tussen de ruimte en het programma, en zal daarin op geheel eigen wijze uiting geven aan het thema bewustzijn.

Op die manier wordt kunst in de context van bewustzijn aan de orde gesteld.

 

Tijdens ARE verblijft 1 kunstenaar voor 2 weken (ovb tussen 17/07/23 en 30/07/23) in WOLk. Gedurende de 1e week doet de kunstenaar mee aan het doorlopende programma in WOLk. De inspiratie die hieruit voortvloeit wordt gebruikt als bron voor het ontwikkelen van nieuw werk wat tijdens de 2e week wordt uitgewerkt op de muren en het plafond van WOLk.

 

Stichting WOLk geeft een kunstenaar een vergoeding van €1500,- (incl btw). Dit bedrag is inclusief het onderkomen en levensmiddelen voor een periode van 2 weken. De kunstenaar vraagt zelf -met ondersteuning van WOLk- extra fondsen aan voor overige kostenposten. 

Tijdens het verblijf van de kunstenaar heeft de kunstenaar een contemplerende instelling.

Er mag niet worden gedronken, gerookt of anders dan vegetarisch worden gegeten in de locatie.

WAAR ZIJN WIJ NAAR OP ZOEK?

 

WOLk pleit voor een open en experimentele benadering die een spectrum bestrijken op cultureel en artistiek gebied, denkend aan maatschappelijk geëngageerde projecten tot autonome kunstwerken. WOLk stelt het thema bewustzijn centraal en wil met ARE de mogelijkheid bieden inspiratie op te doen voorafgaande de uitvoering. Ideeën waarbij (culturele) diversiteit, uitwisseling en toegankelijkheid voor een brede doelgroep voorop staan hebben voorkeur bij de selectie.

De uitgangspositie is vooral niet ingelijst werk op te hangen, maar direct op de muur te werken waarbij het om de ervaring van de gebruiker of toeschouwer van de ruimte gaat.

Er worden o.a. geen objecten in de ruimte gezet zodat het doorlopende programma altijd doorgang kan vinden. Samenwerkingen met andere partijen (zowel lokaal als stedelijk) wordt toegejuigd.

 

De gemeenschap van programma-makers wordt actief betrokken bij de keuze van de kunstenaar en de coördinatoren van WOLK zijn nauw betrokken in het proces van ARE.

Meld je aan via wolk.community@gmail.com (met in het onderwerp: ARE/naam) en ontvang een aanmeldingsformulier. 

BELANGRIJKE DATA (ovb van wijzigingen):​

  • 8 maart t/m 19 maart > Open Call is open

  • 23 maart                    > Kunstenaar wordt geselecteerd

  • 24 of 25 maart           > Kennismakingsgesprek kunstenaar (incl.massage)

  • 25 maart t/m 8 april   > Ontwikkeling projectplan kunstenaar en fondswerving (ism WOLk)

  • 17 juli                         > Start ARE (week 1)

  • 23 juli                         > Start ARE (week 2)

  • 30 juli                         > Opening ARE

Charlois-eds.png

Charlois en de Sterren

Vanaf 20 januari tot midden juli 2023 te zien gedurende het doorlopende programma aanbod en de programmering die aansluit bij de kunstinstallatie.

 

Met het project 'Charlois en de Sterren' onderzoekt Rogier Arents en Roel Lutkenhaus de Charloisse socials.
Welke onderwerpen zijn populair op twitter, Instagram, Facebook enz? Arents verbeeld deze onderwerpen als sterrenbeelden op het plafond van WOLk. Liggend op de vloer met een VR bril op, kun je het werk beleven alsof je zweeft in een Charlois' sterrenstelsel. 

 

charloisendesterren.nl

Ko de Kok

 

‘Met je hoofd in de WOLken’ is een wand- en plafond vullende kunstinstallatie in WOLk. De wisselwerking tussen figuratieve tekeningen en droomachtige beelden nodigt jou uit om stil te staan; dichterbij te komen; in te zoomen en de kunst van het vertragen te ervaren. 

 

Ko de Kok is kunstenaar, performer, dichter en tatoeëerder. Hij woont in Charlois en is regelmatig te vinden in de wijk en zijn studio aan de Keilewerf. 

 

‘Met je hoofd in de wolken’ was tot 17/12/22 te zien gedurende het doorlopende programma aanbod en de randprogrammering.

20220917_123524.jpg
bottom of page